Natuurlijk heeft niet iedere soort huiselijk geweld dezelfde oorzaak, maar wel zijn er bepaalde oorzaken die helaas vaker voorkomen. Door jezelf in te lezen in deze veel voorkomende oorzaken zorg je ervoor dat je sneller op de hoede bent en huiselijk geweld in jouw omgeving eventueel sneller kunt ontdekken. Elk slachtoffer van huiselijk geweld is er één teveel!

Alcoholmisbruik

Alcohol kan leuk en relaxerend werken, maar voor sommigen werkt het juist averechts. Als er personen in jouw omgeving handtastelijk worden na het drinken van alcohol, heeft dit vaak een onderliggende oorzaak. Deze onderliggende oorzaken komen vaak voort uit vroegere generaties of bijvoorbeeld trauma’s uit de jeugd. Een alcoholverslaving kan ervoor zorgen dat huiselijk geweld vaak voorkomt. Afkicken alcohol is dan ook een goed idee om dit te verminderen.  

Gebrek aan status

Een gebrek aan status kan ervoor zorgen dat er bij sommigen een gevoel ontstaat wat zij thuis via geweld moeten inhalen. Een gebrek aan status of macht in de maatschappij kan er voor zorgen dat (vooral) mannen dit gevoel thuis moeten inhalen en hun thuis machtiger voelen dan degene waar hij mee leeft. Dit kan geuit worden bij partners, maar ook bij kinderen. 

Tekenen van huiselijk geweld

Vermoed jij dat er bij de buren huiselijk geweld plaatsvindt? Of gedraagt jouw collega zich bang naar zijn/haar partner? Er zijn diverse herkenpunten van huiselijk geweld; al is huiselijk geweld in iedere situatie natuurlijk anders. Huiselijk geweld zou je kunnen herkennen aan de volgende factoren:

  • Het slachtoffer is bang voor de ander; hij/zij doet alles wat de ander zegt;
  • Het slachtoffer is schrikkerig;
  • Het slachtoffer vraagt altijd toestemming aan de partner

Zoek op tijd hulp

Merk je dat er sprake is van huiselijk geweld bij jou in de omgeving? Zoek hulp! Je kunt dit probleem in bijna alle gevallen niet zelf oplossen. Huiselijk geweld is een gevoelig onderwerp, maar met de juiste hulp en zorg wordt het bespreekbaar en kan het opgelost worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *